Har du funderat på om snickaryrket kan vara något för dig? Är du nyfiken på vad en snickare faktiskt tjänar och hur lönestatistiken ser ut? När det gäller lönestatistiken för 2023 är medellönen för en snickare cirka 35500 kronor. För kvinnor ligger lönen något lägre på cirka 31700 kronor. Dock är dessa siffror baserade på privatanställda snickare. För kommunalanställda snickare ligger snittlönen istället på 31500 kronor. snickare i stockholm är med andra ord ett yrke som det är värt att satsa på.
Vad arbetar snickaren med?
När du funderar på om yrket är rätt för dig kan det vara bra att ta reda på exakt vad en snickare faktiskt gör. Faktum är att snickare utgör den i särklass största yrkesgruppen i byggbranschen. I arbetsrollen jobbar snickare med varierande arbetsuppgifter som till exempel att ingå i ett team som renoverar, bygger om och bygger nya fastigheter och byggnadslokaler. Det är inte ovanligt att snickare konstruerar formar för olika typer av betonggjutning samt producerar olika typer av träramar och konstruktioner för väggar, stommar och tak. På ett bygge sysslar snickaren bland annat med:
• Läser och tolkar ritningar
• Sätter ihop betonggjutningsformar
• Reser stommar till väggar och tak
• Tillverkar byggdelar av trä till ombyggnader och nybyggnader
• Monterar beklädnader på väggar i form av panel, gips eller spånskivor
• Monterar köksinredning, skåp, fönsterkarmar och dörrkarmar
Det finns dock också snickare som riktar in sig på finsnickeri och interiörer. Då kan det handla om att platsbygga möbler och andra trädetaljer. Denna typ av snickare har ofta en egen firma och tar emot beställningar från privatkunder och företag. Denna typ av finsnickeri kräver mer än att du bara har gått en gymnasieutbildning med lärlingsperiod. Vill du bli specialsnickare går du en yrkesutbildning på högskola och nischar dig som inredningssnickare eller möbelsnickare. Då monterar du inte bara en köksinredning utan du tillverkar den. Du utformar och installerar trappor, fönster, dörrar och möbler. Jobbar du som möbelsnickare får du också ovärderlig kunskap om äldre möbler och gamla tekniker när det gäller hantverk som är till stor nytta i reparationsarbeten.
Löneutvecklingen för en specialsnickare med egen firma är naturligtvis betydligt bättre. Detta är dock vanligtvis inte en bana som du väljer om du inte har en fallenhet för att arbeta och konstruera saker av trä. Det är nämligen de skickligaste snickarna som väljer att vidareutbilda sig och nischa sig inom ett specialområde. Som med alla specialområden är det oftast de som betalar bäst inom branschen. En snickare står dock aldrig utan arbete eftersom yrkeskategorin utgör själva grundstommen i byggsektorn där en riktigt duktig snickares kompetens alltid är både uppskattad och efterfrågad. Det är ett yrke som du definitivt ska satsa på och som har goda framtidsutsikter både när det gäller lön och arbetstillfällen.