Så får du jobb som takläggare

Ett yrke som har stor efterfrågan är takläggare och nuförtiden kan du läsa förberedande studier redan i gymnasiet. När du arbetar som takläggare innebär det att du arbetar med att lägga all typ av tak. Du kan även komma att jobba som tätskiktsmontör eller takmontör. För att börja arbeta som takläggare kungsbacka finns det olika vägar att gå.

Byggprogram på gymnasiet
Den enklaste är som sagt om du redan vet att du vill bli takläggare när du ska ansöka till gymnasium. Då kan du ansöka till Bygg- och anläggningsprogram där du även kan välja att ha en inriktning på husbygg. För den som vill finns det även påbyggnadsutbildningar via Högskolan och Komvux. Funderar du på att byta yrke kan även Arbetsförmedlingen anordna utbildningar som är relevanta för takläggaryrket. Det går med andra ord att utbilda sig till takläggare i vuxen ålder om du har drivet och motivationen.

Lär dig på plats
Ett annat sätt att lära sig är att bli lärling på en byggarbetarplats. För att göra detta behöver du vända dig till Arbetsförmedlingen. De har kontakt med företag som erbjuder detta. När du jobbar som takläggare befinner du dig oftast på höga höjder. Det är därför viktigt att du inte är höjdrädd. Du arbetar både med privatkunder och företagskunder och oftast börjar du din karriär som konsult. Gör du ett bra jobb och är positiv kan det oftast finnas möjlighet att bli anställd direkt hos kundföretag. Vissa startar även sina egna företag efter att ha jobbat hos en arbetsgivare ett tag. Det är dock en del pappersarbete som behöver göras när du har ett eget företag. Du måste till exempel deklarera och se till att alla kvitton sparas. Vissa kunder komm

Lägga nytt tak

er också med största sannolikhet vilja använda sig av ROT-avdraget.

Arbetsuppgifter som takläggare
En takläggare behöver lägga mycket tid på själva underarbetet. Detta är på grund av att taket ska hålla ute fukt och kyla. När du byter tak eller lägger ett nytt tak behövs det isolering, läggning av exempelvis papp och sedan själva takpannorna. Det är ett arbete där du måste jobba utomhus i all väderlek både på sommaren och vintern. Detta är något som du behöver vara beredd på och det är även bra att vara i god fysisk form för att orka med. Det är ett fysiskt arbete där det ibland även kan förekomma tunga lyft. Det gäller även att vara noggrann för att slutresultatet ska bli bra. När du arbetar som takläggare kan du antingen arbeta ensam eller i grupp. Befinner du dig högt upp behöver du även vidta extra säkerhetsåtgärder för att undvika fall.